BURMAS POLITISKA BAKGRUND

 
 
Jag har försökt ta reda på hur det politiska läget i Burma ser ut och hur det har sett ut historiskt. Burma får mig att tänka på främst militären, munkarnas demonstrationer 2007 och Aung San Suu Kyi. Händelserna 2007 minns jag speciellt då det uppmärksammades mycket i media, även Aung San Suu Kyi. För att ta reda på mer har jag idag läst på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps webbsida www.sakerhetspolitik.se och försökt sammanfatta det viktigaste ur Burmas politiska historia.
 
Sedan Burma blev självständigt från Storbrittanien 1948 har landet påverkats av ständiga konflikter. Millitären har styrt landet sedan 1962, då det tog makten i en blodig kupp. Tanken var att Ne Win skulle leda landet. Politiska motståndare greps, privat ägande förbjöds, utlänningar utvisades och tidningar och radio stängdes. Man stängde landet från omvärlden och fattigdomen ökade. Studenter vid universitetet Rangoon protesterade mot detta vilket ledde till att hundratals sköts ihjäl och byggnaden sprängdes. Men studenter och politiska aktivister har fortsatt att demonstrera för demokrati och frihet. Aung San Suu Kyi fick mycket uppmärksamhet för sina tal 1988. Hon ledde till följd det Nationella demokratiska förbundet. Hon var dotter till självständighetshjälten Aung San, som mördats. Under demonstrationerna öppnades eld ett flertal gånger och tusentals människor dödades bara i Rangoon.
 
Aung San Suu Kyi parti vann valet 1990 men militären vägrade släppa ifrån sig makten innan dess att en ny grundlag skrivits och Aung San Suu Kyi sattes i husarrest i 15 år. Den 7:e november 2010 hölls det andra valet och en ny regering bildades 30 mars 2011 och tog formellt över makten från millitären med Thein Sein som ny president. Millitären har dock fortsatt haft ett starkt inflytande över landets politik och har fortfarande rätt till flera viktiga ministerposter, vilket gör att de fortfarande har kontroll över landet. 
 
Även fast situtationen fortfarande är dyster i landet så har det gått framåt. Hundratals politiska motståndare har släppts bl.a. Aung San Suu Kyi (2010), censuren av media har minskat, pensionen ökat, utbyte av ambassadörer har skett m.m. Yttrandefrihet och rätten att fritt samlas är dock fortfarande begränsad och man kämpar ständigt för demokrati. 
 
Jag har använt http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Myanmar-Burma/Fordjupning/ som stöd och källa vilket drivs av myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Institutionen för freds- och konfliktforskning, Uppsala Iniversitet står för artikeln. Den är skriven 2011-10-03 och senast uppdaterad 2013-08-27, vilket är bra. Ett tjugotal myndigheter och organisationer bidrar och ger stöd till texter, det gör att källans tendens kriterier ökar. Ju fler källor och perspektiv desto bättre. Under varje artikel står skribent, datum och innehållsansvarig angivet. Även mejl till hemsidan finns tillgängligt vilket ökar källans äkthets kriterier. De brister som hemsidan har är att inga källor till artikeln finns angivna, man vet alltså inte exakt vart faktan är hämtad ifrån.  



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0