BEFOLKNINGENS HOPP
"Frihetssymbolen har långt kvar till presidentposten" är rubriken i DN:s artikel för två dagar sedan. Det är till Aung San Suu Kyi Burmas befolkning sätter sitt framtidshopp på, men det kan bli svårt. Rösterna verkar inte vara ett problem, men millitären som styrde landet i över 50 år har infört en grundlag som säger att ingen som varit gift med en utlänning eller har barn med utländska pass får bli president i Burma. Millitären såg till att få denna paragraf inskriven i den nya grundlagen som antogs 2008. Det var troligtvis lättare för millitären att släppa ut Aung San Suu Kyi ur husarrest med denna lag som "skydd", för det är inte svårt att förstå att denna lag är instiftad och riktad mot henne. Denna lag är alltså helt avgörande för Burmas framtid, då det är nytt val redan nästa år, 2015.
För att ändra lagen krävs 75 % majoritet i parlamentet, där 25 % av platserna består av militärer, vilket gör det i princip omöjligt. Lagen ger även rätt att upphäva presidentens makt och själv ta över landets styre om det uppstår oroligheter i landet. Det är många som tror att militären aldrig kommer att låta Aung San Suu Kyi bli president i landet. De vill inte ha ett fullt demokratiskt land och skulle då riskera att bli fällda i domstol för brott mot landets befolkning. Vägrar militären kommer detta troligtvis leda till demostrationer och oroligher i landet.
Ko Ko Lay, chefredaktör för den nystartade tidningen "Speakers´ Corner" säger enligt artikeln att partiet skulle behöva nytt blod för att drivas framåt. Man litar för mycket på endast Aung San Suu Kyi. Idag styrs partiet av den gamla generationen och många är över 70 år gamla, likaså Aung San Suu Kyi som snart fyller 70 år. För en långsiktig lösning behövs yngre medlemmar i partiet som kan träda fram.
Jag tror också att det kan bli mycket svårt även om Aung San Suu Kyi är den absolut starkaste kandidaten, med tanke på att millitären har så starkt inflytande i landets politik. Ett alternativ vore att hitta andra presidentkanditater och låta Aung San Suu Kyi fungera som "rådgivare" för den person som partiet utser till president. Chefredaktören understryker noga att hon aldrig kan bli president i landet.
På http://www.dn.se/nyheter/varlden/frihetssymbolen-har-langt-kvar-till-presidentposten/ finns artikeln men det krävs "plus" för att få tillgång till den. Hela artikeln finns i tidningen DN mån 13 jan. Ur ett närhetsperspektiv är det bra då ämnet och siffrorna i artikeln fortvarande är aktuella. Artikeln är skriven av Torbjörn Petersson och hans mejl står angivet. Det står även adress, mejl och nummer till DN om man vill kontakta dem. På hemsidan står det att "Dagens Nyheter är oberoende liberal. Vi står fria från partier, organisationer och ekonomiska maktsfärer." Enligt mig så finns det en allmän uppfattning om att DN är en tillförlitlig källa då så pass många läser tidningen. Däremot så finns det risk för att journalistens personliga åsikter vävs in i texten och man bör alltid vara kritisk.